Arheologii au descoperit mozaicuri vechi de 2.200 de ani în Turcia
Când vine vorba de orașe din Imperiul Roman de Răsărit, singurul pe lista celor mai faimose și misteriose este cu siguranta orașul Zeugma ( un oraș antic situat în provincia actuala Gaziantep, Turcia.)
În acest minunat oraș, se pare că odată au trăit până la 80.000 de popoare. Orașul se află la 10 km de districtul Nizip. A fost fondat de Seleucus I Nicator, unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare, în anul 300 î.e.n.
Ultimele săpături, au aratat o serie de mozaicuri antice extrem de interesante. Fiind un oraș vechi care în perioada 2000-2007 a fost scufundat complet, săpăturile au început abia în 2007. Până în prezent, în această regiune au fost descoperite aproximativ 3.000 de case, unele dintre acestea fiind încă neexplorate.
Până în prezent, din 2000-3000 de case descoperite, 25 dintre ele sunt încă sub apă. Pe lângă descoperirea importantă a caselor, aceste săpături au scos la iveală și trei mozaicuri de sticlă.
Mozaicuri care au fost surprinzător de bine conservate de-a lungul timpului, chiar și sub apă, având în vedere că datează din secolul al II-lea î.Hr. Nu numai că au rămas intacte, dar și-au păstrat culoarea.
În prima dintre acestea sunt cele 9 muzee, care sunt reprezentate de cele 9 zeițe ale inspirației literaturii, științei și artelor.
În al doilea mozaic, este înfățișat Oceanul în sine, o personificare a mării divine, împreună cu Tethys, sora sa.
În cel de-al treilea mozaic, care este relativ mai mic decât celelalte, este descris un tânăr. Se pare că identitatea acestui tânăr sau ceea ce îl reprezintă nu a fost încă stabilită în contextul în care a fost găsit.
Potrivit profesorului Kutalmis Gorkay, lucrările vor continua să restaureze și să păstreze orașul, având în vedere chiar instituirea unui acoperiș temporar pentru a-l proteja. Săpăturile se vor încheia undeva anul viitor.
0 Comments